Streekarchief Midden-Holland

Streekarchief Midden-Holland bewaart de archieven van de volgende gemeenten:

• Gouda

• Krimpen aan den IJssel

• Krimpenerwaard (Ammerstol, Berkenwoude, Bergambacht, Gouderak, Haastrecht, Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk, Ouderkerk aan den IJssel, Schoonhoven, Stolwijk, Vlist)

• Waddinxveen (Broek c.a., Noord-Waddinxveen, Zuid-Waddinxveen)

• Zuidplas (Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen-Moerkapelle)

Naast de archieven en bouwvergunningen van bovenstaande gemeentes beheert Streekarchief Midden-Holland ook de overgebrachte rijksarchieven uit de bovenstaande gemeenten, zoals de rechterlijke en notariële archieven, de archieven van de weeskamer en de kerkelijke doop-, trouw- en begraafboeken. Bovendien is het streekarchief in het bezit van archieven van talloze particuliere instellingen en bedrijven uit de omgeving, zoals kerkgenootschappen, scholen, verenigingen en fabrieken.

Op de studiezaal wordt een zo volledig mogelijke bibliotheek bijgehouden van boeken, tijdschriften en andere publicaties die betrekking hebben op de regio. Een bijzondere plaats in de bibliotheek van het streekarchief wordt ingenomen door de Goudse stadslibrije, een collectie boeken aangelegd sinds 1594.

Daarnaast kunt u op de website en in de studiezaal diverse bijzondere verzamelingen raadplegen, zoals een uitgebreide collectie foto's en prentbriefkaarten, kaarten en plattegronden, een collectie oorlogsdocumentatie met mooie affiches en een aantal regionale kranten.

Kijk voor alle contactgegevens op samh.nl